Will the real politiska ledare please stand up?

Norrland har idag ett ledarskap till stora delar utan visioner, utan förmåga att tänka stort och nytt. Ett ledarskap med dåligt självförtroende och sämre förtroende för den bygd man företräder.

Detta visar sig i smått och stort, men blir inte minst aktuellt genom de västernorrländska styrandes oförmåga att komma överens angående flygplatsfrågan i länet (länk). Artikeln är lätt komisk och liknande en sandlåda på dagis.

Tack vare att våra västernorrländska politiker inte kunnat enas om vilken flygplats vi ska satsa på står vi idag helt utan flygplatser som av staten ses som av nationellt intresse att upprätthålla och finansiera. Detta är toppolitikernas fel.

Trots att deras gemensamma oförmåga till samarbete lett till detta bakslag fortsätter man nu att tjuvhålla på den egna flygplatsen. Postnymmerpolitik när den är som värst, för öppet galleri.

Tyvärr verkar Örnsköldsviks representant ha den minst realistiska ingångspunkten i förhandlingarna.

Vi vill att Gideå flygplats fungerar som den gör idag, som en nationell flygplats.

Har Örnsköldsviks kommun några andra önskemål? Gratis glass till alla? En förhandling måste väl rimligen utgå från verkligheten?

Vad jag tycker i sakfrågan är välkänt för läsare av denna blogg. En gemensam satsning på High Coast Airport i Kramfors vore det mest fördelaktiga av de verklighetsförankrade alternativen (en ny storflygplats i Nordmaling hör inte till dessa).

Jag kommer på mig själv med att klaga ganska mycket på norrländska kommunala chefer och ledare här på bloggen. Men det beror ju på att så många inte sköter sitt jobb! Det skeende som spelas upp i artikeln jag länkar till ovan är ett praktexempel på ledare som inte tar sitt ansvar.

Det är inte svårt att agera kravmaskin och ”kämpa hårt” för sin egna flygplats, eller vad det nu är för tillfället. Det svåra, och det de lyfter sina höga löner för, är att göra tuffa avvägningar. Inse vilka fajter som ska tas, och när man måste kompromissa.

Västernorrland förtjänar bättre.

Annonser