Defaitism – nu även i Örnsköldsvik

Det som en gång byggde Norrland var människors idéer, mod och hårda arbete.

Denna rika historia är uppenbarligen mycket lätt att glömma bort när man står inför utmaningar. I slutet av maj klankade jag lite på Sollefteås Jerry Persson (s) som inte hade minsta lilla tro på att sollefteåborna själva skulle kunna göra något åt sin situation när bromsbandsfabriken TMD Friction lade ner i Långsele (länk). Han tyckte att staten och vindkraftsbolagen borde fixa biffen åt Sollefteå.

Nu upprepas historien i Örnsköldsvik, som ju är ett utmärkt exempel på hur entreprenörskap och företagande präglat en hel bygd. Nolaskogsandan är ett välkänt begrepp.

Chefen på tillväxtavdelningen (!) lyckas låta som den tröttaste av bidragssossar när han idag uttalar sig angående de många varslen i Örnsköldsvik (länk).

Peter Holmqvist sätter sitt hopp till statliga insatser motsvarande de Sollefteå fick ta del av när stadens regementen lades ner. Detta är ovärdigt en chef för Örnsköldsviks tillväxtavdelning.

För vem – om inte Peter Holmqvist – ska kunna höja blicken och inse att det är Örnsköldsviksbornas entreprenörskap, idéer och engagemang som kan vända trenden? Varför ska Örnsköldsviks kommun överhuvudtaget ha en tillväxtavdelning om det enda de kan komma på är att staten borde segla in och ge oss jobb?

I bloggposten om Sollefteå skrev en kommenterare och efterlyste egna förslag istället för gnäll. Då skrev jag:

[…]gör[a] hela Västraområdet till en nystartszon för entreprenörskap och företagande med riktade utbildningar och skattelättnader, initiera utbytesprogram med Kina och Indien för områdets turistföretagare, underlätta för framväxten av vindkraft som ägs av bygden själv, lägga ut mer av sin kommuns verksamheter på entreprenad eller varför inte underlätta för att fler i Sollefteå och närliggande kommuner börjar bygga i trä, som ju kommer Norrland till del.

Allt ovanstående är exempel på saker som avgjort är bättre än att lägga energin på att hoppas att någon annan kommer och fixar jobben […].

Totalt jobbar det 29 personer på tillväxtavdelningen, varav sju på enheten för näringsliv. De hittar säkert på något som är minst dubbelt så bra som dessa förslag.

Annonser