Piratpartiet i fullmäktige? Stackars pirater…

Piratpartiet ställer eventuellt upp i valet till Örnsköldsviks kommunfullmäktige (länk). Frågan är om de vet vad de ger sig in i.

Jag gillar piratpartiets framgångar. De visar att svenskarna inte accepterar den massövervakning och de integritetskränkningar som Centerpartiet enligt tidigare stämmobeslut bör ha motverkat, men nu istället medverkat till. I värsta fall är ett piratpartiet i riksdagen det som krävs för att få regeringen att tänka om (själv hoppas jag dock mer på kommande alliansriksdagsledamöter).

Kommun- och landstingspolitiken är dock något helt annat än riks- och europapolitiken. Vad ska piratpartisterna egentligen göra när de väl skrivit sina motioner om att gå över till öppen källkod (vilket riskerar att sluta i katastrof, enligt inslag.se) och att minska på kommunal kameraövervakning?

Att som idealist på integritetsområdet, och som sann piratpartist enbart ha åsikter just om integritet och IT, ge sig in i kommunpolitiken vore antingen dumt eller oärligt.

Dumt, eftersom man i fullmäktigen och nämnder tvingas ha åsikter om högt och lågt. Har man inte det blir livet som engagerad trist och bortkastad tid.

Oärligt, eftersom de flesta piratpartister antagligen skulle ta sin chans att tycka till i andra frågor än de man gått till val på. Men med vilket mandat gör man det, när man inte meddelat väljarja vilken ideologi som ligger till grund för de avvägningar man gör? Piratpartisterna kan inte ses som representanter för några andra än sig själva när de uttalar sig om äldreboenden eller föreningsbidrag.

Jag kan till viss del förstå de som väljer att lägga sin röst på detta enfrågeparti i europa- och riksdagsvalen. Men i kommunal- och landstingspolitik blir det bara löjligt.

Annonser
This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.

One thought on “Piratpartiet i fullmäktige? Stackars pirater…

Kommentarer inaktiverade.