När ljuset slocknar

Kommunala handlingar och beslutsunderlag kan vara mycket underhållande läsning. Så även denna upplaga av kommunstyrelsens protokoll. Skrattet fastnar dock i halsen.

Det som gör dessa ytterst seriösa papirer till så stor humor är att de måste vara just ytterst seriösa. Även när de avhandlar något ganska löjligt.

Vänsterpartisten Mats Hedell har skrivit en motion om Earth Hour. Det handlar om idén att vi kan rädda klimatet genom att släcka lamporna en timme en dag på året. (För övrigt ett kanonexempel på de i praktiken värdelösa symbolhandlingar man ofta stöter på i politiken och som jag tidigare klankat på här på bloggen)

Kommunledningskontoret som handlagt ärendet tycker dock att det är en jättebra idé att släcka lamporna en gång om året. Och det kan man väl ta. Även om jag tycker att Earth Hour är ett gigantiskt hittepå för att slippa göra något på riktigt kan jag absolut acceptera om andra vill leka miljöräddare. Det är ju liksom för en god sak.

Men på det sätt man skriver det. Smaka på denna formulering:

Kommunledningskontoret bedömer att Earth Hour är en mycket bra manifestation som bör stödjas. En handlingsplan för ett framtida, mera utökat och långsiktigt deltagande vid Earth Hour tas fram av tillväxtavdelningen.

När man skrattat klart inser man dock att det är på riktigt. Det här kommer hända, och det här kommer Örnsköldsviks kommun att lägga pengar på.

Vad är det vi håller på med? Förväntar vi oss att vuxna människor ska lägga sin arbetstid på att ta fram en handlingsplan i hur vi ska släcka lamporna? Bevisligen har vuxna människor redan lagt tid och kraft på att fundera ut att det skulle behövas en sådan. Jag skulle ge en femhundring för att ha fått sitta med vid mötet man kom fram till denna slutsats.

Att skattemedel används till sånt här strunt är inget annat än stöld, från skattebetalarna och från skolelever, vårdtagare och andra som faktiskt är i reellt behov av Örnsköldsviks kommun och dess skattefinansierade verksamheter.

Och socialdemokraterna höjde skatten för att slippa effektivisera i denna organisation!

Annonser

4 thoughts on “När ljuset slocknar

  1. Kalle Anka: Jag skulle vilja hävda att du har fel.

    Men om Kalle Anka, någon annan ur Disneykoncernens rika flora av karaktärer eller vem som helst vill visa på konkreta exempel på populistiska tendenser är kommentarsfältet öppet.

  2. Lite bisarrt är det att pengar läggs på ”luft” istället för konkreta åtgärder. Håller med om att det måste bli ett slut på dessa symbolhandlingar! Men det är självklart mycket enklare att fuska istället för att ta sig an uppgiften och förändra.

    Dock tycker jag att Earth Hour är en symbolhandling av de bättre slagen men som borde grena ut i så mycket annat eller helt slopas och ersättas med en effektiviseringtimme, energitimme (eller kanske ett helt liv av hållbarhet, tänk!). Jag tror att vi i detta relativt medvetna Sverige och Örnsköldsvik kan hoppa direkt till handlingen. Vi är redan upplysta.

    Det är upp till politikerna att trycka på rätt saker och det måste jag säga att du gör bra.

Kommentarer inaktiverade.