Ett skarpt förslag för landsbygden (och rättvisa)

Jag lägger idag en motion till kommunfullmäktige för Centerpartiets räkning. Ämnet är något så osexigt som Örnsköldsviks kommuns interna prissättning på lokaler.

Trots gäsp-faktorn på ämnet törs jag säga att detta är ett förslag som långsiktigt och hållbart skulle förändra förutsättningarna till samhällsservice på Örnsköldsviks landsbygd, till det bättre.

Motionen finns att läsa i sin helhet här och syftar till att rätta till ett missförhållande, som slår hårt mot Örnsköldsviks landsbygd. Idag debiterar Tekniska kontoret resten av kommunen hyror som bygger på faktisk självkostnad. Man betalar helt enkelt så att Tekniskas kostnader täcks. Detta får till exempel till följd att Barn- och utbildningsförvaltningen betalar 790 kronor per kvadratmeter och år för Björnaskolan men bara 453 kronor för samma yta för Nolaskolan i centrala Örnsköldsvik. Detta trots att en marknadsmässig hyra hade varit betydligt högre i downtown Örnsköldsvik än 4 mil inåt landet.

Detta är ett klockrent exempel på felaktig ekonomisk styrning, som i värsta fall leder till att man gör fel saker på fel plats. Det förstår ju en bäbis att det är vettigare att effektivisera lokalanvändningen i staden, där lokaler kan säljas eller hyras ut externt, än i Hemling. Kommunens internprissättning erkänner dock inte detta samband. Det slår hårt mot landsbygden, och måste förändras.

Det tål att sägas igen: Inget beslut Örnsköldsviks kommun skulle kunna ta kan så här enkelt och rättvist förändra spelreglerna för samhällsservicen på landsbygden. Det handlar inte om särlösningar, bidrag eller subventioner. Det handlar bara om att göra rättvisa, verklighetsförankrade bedömningar och kalkyler. Gör vi det, blir landsbygden vinnare.

Annonser

One thought on “Ett skarpt förslag för landsbygden (och rättvisa)

  1. Jag läste om debatten om LAS och hittade en mening jag inte riktigt förstår. ”Centerpartiet vill att turordningsreglerna för småföretag ska skrotas.” Om du nån gång hinner får du hemskt gärna maila mig och förklara lite mer ingående vad som menas?

Kommentarer inaktiverade.