Norrlands framtid i EP-valets skugga

Har legat lågt med bloggandet ett tag, låtit valresultatet sjunka in. Nu har det sjunkit färdigt. Dags för en ny runda i debatten om Norrlands framtid.

Centerpartiet backar i samtliga de fyra norrländska länen. I Jämtland håller man ställningarna hyfsat, men i övrigt är det ingen rolig läsning på val.se. Samtidigt går socialdemokraterna, av alla partier, framåt. Delvis beror det på att man byter väljare med vänsterpartiet, men ändå (stickspår – vänstern är ju idioter om de inte gör Jonas Sjöstedt till partiledare).

För mig är detta dubbelt jobbigt. Dels är det såklart tråkigt när det parti man tillhör och bryr sig om går bakåt. Men framför allt är det tråkigt för Norrland. Jag ser centerpartistiskt stöd som ett tecken på något annat, något större.

Att lägga sin röst på Centerpartiet betyder att man tror på den lilla människans möjlighet och rätt att kavla upp ärmarna och förändra sin värld, ensam eller tillsammans med andra. Det kan handla om att starta ett företag, engagera sig i en förening eller bara vara med och uppmuntra och stötta andra som gör det. Det är knappast någon slump att vi ser den mest levande landbygden där det finns många centerväljare.

Det är också i denna entreprenöriella, experimenterande kan-självattityd som kärnan till Norrlands framtid finns. Det är detta, och endast detta, som kan vända Norrlands utveckling, självkänsla och självförtroendekurva.

På samma sätt ser jag en röst på socialdemokraterna som något annat, större. I Norrland är det en röst på företrädare som inte verkar tro på norrlänningars förmåga till något alls, eller som jublar över en befolkningsökning för att det innebär mer bidrag från Stockholm. Sosselösningen på Norrlands framtid är mer bidrag och kommunala och statliga lösningar på allsköns problem. Det vore inget annat än tragiskt om detta är linjen som segrar i Norrlands framtidsdebatt.

Centerpartiet beskylls ofta för att ha glömt landsbygden, att ha glömt företagarna och entreprenörerna. Tappat sin själ. Detta är helt fel, men ändå, kanske, lite rätt. Politiken finns kvar. Vi är Sveriges vassaste parti på landsbygds- och företagarfrågor. Vi är de enda som vågar peta i LAS. En symbol så god som någon att vi tar företagarnas parti, även när det blåser. Vi brinner som tidigare för att skapa förutsättningar för ett gott liv i hela Sverige. Vi är gröna liberaler, Sveriges liberala miljöparti.

Det är dock skillnad på att ha rätt och att få rätt. Upplever människor i Norrland att Centerpartiet glömt dem, svikit dem eller inte har lösningarna på Norrlands problem, ja då är det ju Centerpartiet som måste anpassa sig. Väljarna sitter på facit.Vi måste hitta ett bättre sätt att kommunicera det vi alla jobbar och brinner för.

Vi i Centerpartiet måste återfinna vår dröm. I tidigare val har vi varit duktiga på att berätta vår historia, vår dröm för Sverige och Norrland. Jag upplever inte att vi idag lika tydligt kan peka på vår dröm, vad vi jobbar för. Och det börjar dra ihop sig till valrörelse!

I nästa inlägg tänkte jag skissa på vilken dröm, vilken vision och vilka skarpa förslag jag vill se från Centerpartiet inför valet 2010.

Dessförinnan tänkte jag passa bollen vidare, till några norrländska, gröna, liberala bloggare. Vad ska Centerpartiet tala om i den norrländska valrörelsen 2010? Vilka blir de skarpa förslagen, som visar att vi menar allvar?

Vad säger Dan Olsson, Hanna Wennberg, Jonny Lundin, Hanna Wagenius, Jonas Rask Samuelsson, Per Åsling, Håkan Larsson, Stefan Lundkvist, Andreas Stenmark, Erik Hultin, Stefan Tornberg och Fredrik Lundvall?

Annonser