Prioriteringar?

Vi befinner oss i en av de värsta kriserna sedan andra världskriget. Inget talar för att kommande år kommer att bli bättre, i alla fall inte för den kommunala ekonomin. I detta läge föreslås Örnsköldsviks kommun göra två saker:

  • Höja skatten. Man tror alltså att det är ett smart drag att ta ännu mer av folks pengar, och därigenom helt säkert även minska omsättningen för stadens handlare. Och man väljer att göra detta, hellre än att effektivisera på bland annat administration och kostnader för politiken.
  • Pengarna man får in ska vi bränna iväg på strunt och lyxinvesteringar.

Hur i hela friden kan någon anse att kommunen i dagens läge har råd att lägga 2,2 miljoner på att ”rusta upp” hamnkranarna, vars enda uppgift är att vara i vägen? Det finns många andra, billigare, sätt att värna Örnsköldsviks historia som handels- och sjöfartsstad. Denna upprustning är ju också en garant för fortsatta underhållskostnader. Att Länsstyrelsen har lovat att ta en del av kostnaden är inget argument. Det är skattepengar det med.

Med samma logik känner nu stadens styrande att de har 10,5 miljoner över till att rusta upp Rådhuset. Dubbelt fel: Man lägger pengar på något vi inte har råd med, för att renovera ett hus utan att veta varför. Det är svårt att renovera ändamålsenligt om man inte har koll på ändamålet.

Här på bloggen har två förslag om Rådhuset kommit upp: Sälj det, eller låt de föreningar som hävdar att huset kan drivas med vinst göra just det.

Det är minst av allt trovärdigt när den socialdemokratiska majoriteten först ropar på mer pengar från staten, och i nästa andetag bränner iväg cash på projekt det är tveksamt om man skulle prioritera ens under brinnande högkonjunktur.

Annonser

2 thoughts on “Prioriteringar?

  1. Men… Det var ju så vi tog oss ur den ekonomiska krisen efter Krüger-kraschen? (tror att det var den iaf)Staten lade pengar till att rusta upp vägarna. Inte för att vägarna nödvändigvis inte kunde ha väntat nått år till, utan för att skapa arbetstillfällen och därigenom lösa arbetslösheten. Kan inte ovannämnda fenomen handla om att kommunen väljer att försöka väna om företagarna som ska utföra själva upprustningen, så att de ska få inkomst och inte gå i konkurrs. Jag vet så klart inte så mycket om ö-vik, så jag kan ha fel. Men det är en tanke.

  2. Kul att du hittat till min blogg Sara!

    Det finns ju ett helt gäng med olika teorier för hur man ska möta en ekonomisk nedgång. Rent generellt kan man väl säga att det inte finns någon underkur, utan att varje kris är unik och måste mötas på sitt sätt.

    I dagens svenska ekonomi är vi ju väldigt exportberoende, och ingen kommunal upprustningsraid i världen kan uppväga nedgången i världsekonomin.

    Oavsett konjunkturläge gäller det att vara rädd om skattepengarna. Att höja skatten, för att i nästa andetag bränna pengarna på onödigt dyra och onödigt onödiga projekt kan jag aldrig försvara, oavsett om argumenten för är industrinostalgiska eller konjunkturreglerande.

Kommentarer inaktiverade.