Får Tommy Dickens skriva vad han vill?

Ja, det får han. Men det faktum att han får det, gör det inte lämpligt.

När jag för ett år sedan skrev en bloggtext om Tommy Dickens opinionsbildande hade jag svårt att tro att det idag skulle beskrivas att jag skulle vara emot offentliganställdas rätt till egna tankar och åsikter.

Det är problematiskt när offentliga tjänstemän, i egenskap av just tjänstemän, driver politiska linjer. Höga tjänstemän, som Tommy själv, har mycket makt i en kommun. Använder de den makten till att aktivt försöka påverka opinionen är det illa, eftersom de medborgare som inte håller med Tommy inte har någon möjlighet att rösta bort honom. Det är en sak att ”framföra sin egen uppfattning”, en helt annan att göra det i långa artiklar på Örnsköldsviks Allehandas debattsidor.

Detta är bara ett av många exempel på hur Örnsköldsviks kommuns förvaltning växt ihop med Partiet. Ibland är det mycket, mycket svårt att avgöra vart den ena börjar och den andra slutar. En grej jag skrev för ett år sedan tål att upprepas:

Att Tommy får hållas beror naturligtvis på att hans åsikter och majoritetens åsikter är samma sak. Detta är något man gång på gång slås av som politiskt engagerad; sossarna och förvaltningen har växt ihop.

Här hittar man det ursprungliga blogginlägget om Dickens skriverier, och här är hans genmäle i Örnsköldsviks Allehanda.

Annonser