Mina åsikter inför Centerstämman

Pust. Har just skrivit klart en sammanfattning av partistyrelsens förslag till 2009 års centerstämma som går av stapeln om knappt två veckor, 7-10 maj i Örebro. Den sammanfattningen går att läsa här. På det stora hela är det bra och angelägna skrivningar och förslag till beslut. Centerpartiet har de bästa idéerna för Sverige. Nedan finns mina högst privata åsikter inför stämman.

Polisen

Partistyrelsen föreslår att de regionala länspolismyndigheterna förs samman till en nationell polismyndighet. Denna ska kompletteras med kommunala polismyndigheter med medbestämmande. Detta är bra, men inte bra nog. Ordningspolisen bör helt och hållet kommunaliseras. Detta har jag skrivit om många gånger tidigare, och frågan är just nu aktuell i Örnsköldsvik där tre av våra fyra polisstationer riskerar nedläggning. Hade ansvaret över ordningspolisen legat på kommunen hade detta varit det sista man lagt ner.

Federalism

Centerpartiet är helt enkelt det bästa (och enda?) alternativet om man vill se ett starkt, självständigt Norrland. I partistyrelsens förslag finns skarpa formuleringar om regioner, lokalt och regionalt självstyre och, mycket viktigt, breddade regionala skattebaser. Alltså, framtidens regioner ska kunna ta ut skatt på fler saker än tidigare. För Norrland skulle detta kunna innebära jackpot. Vattenkraften, vindkraften, skogen, gruvorna.. Det finns rikedomar i Norrland. Norrland behöver mer skatt och mindre bidrag.

Jobben

Partistyrelsen är inne på rätt spår när man säger att man vill införa ett ”mini-LAS” med grundskydd och överföra ansvaret för turordningsregler från lagboken till arbetsmarknadens parter. Man kollar på Danmarks flexicuritymodell som ger lägre arbetslöshet och större rörlighet på arbetsmarknaden. Lättare att få kicken men enklare att skaffa nytt jobb, kombinerad med högre a-kassa. En modern svensk modell. Men man fegar. Detta ska införas ”på sikt”. Just nu vill man införa ett ungdomsavtal, 2 års provanställning.

Jag tycker inte att fler särregleringar är vägen framåt för svensk arbetsmarknad. Genomför en svensk flexicuritymodell med skrotad/kraftigt bantad LAS nu! Här har jag tidigare skrivit om LAS.

Interndemokrati

Centerpartiet är en folkrörelse. Folkrörelsetanken, att tillsammans organisera sig för att påverka sin värld är inte död, kommer inte att dö och slutar aldrig vara modern. Ändå tycker jag mig se tecken på hur Centerpartiet tar steg ifrån det federalistiska underifrånperspektiv som präglat partiet. Sedan stämman 2007 i Kalmar har partiledningen och riksdagsgruppen frånsett från/kört över tidigare stämmobeslut i två centerpartistiska kärnfrågor. Hanteringen av FRA-lagen och kärnkraftsfrågan var, oavsett vad man tycker om sakfrågorna, exempel på hur det inte bör gå till i en organisation där medlemmarna är just medlemmar som makten utgår ifrån, inte bara supportrar eller hejaklack.

Jag har inga konkreta förslag på stadgeförändringar eller andra faktiska yrkanden som kan göras på denna punkt, men kommer rätt läge kommer jag att ge uttryck för dessa mina åsikter.

Annonser
This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.

3 thoughts on “Mina åsikter inför Centerstämman

  1. En slimmad LAS och inget fegande låter bra men behöver vi en höjd a-kassa? Är det inte ”nog” kompensation att det blir så mycket enklare att skaffa arbete?

  2. Jag tror att en initialt högre a-kassa med ”sluttande plan” vore nåt. Det är också det man skriver om i förslagen till stämman.

Kommentarer inaktiverade.