Apropå webbteve

I förra inlägget skrev jag om Håkan Mattsson på Friska Viljors webbteve. Samtidigt som denna succé fortsätter hoppar Örnsköldsviks kommun av tåget. Efter tre provsändningar av webbteve i fullmäktige vill inte våra tjänstemän vara med längre. Det är för dyrt.

Har skrivit om det tidigare, men denna webtevesatsning är symtomatisk för väldigt mycket den offentliga sektorn tar sig för. Den har varit dyrare än nödvändigt, sämre än nödvändigt och mindre använd än vad den skulle ha kunnat vara.

Nu har man haft proffs inhyrda för att sitta och vakta de inhyrda kamerorna. Detta har naturligtvis kostat multum, ca 15000 kronor per tillfälle. Men ingen har mig veterligen fått i uppgift att marknadsföra satsningen. Det har krävts en hel del eget detektivarbete för att hitta rätt på den ganska komplicerade och ologiska sajten ornskoldsvik.se.

Tänk om man hade kontaktat vårt mediaprogram på parkskolan. Att planera, producera och marknadsföra webbteve från kommunfullmäktige i skarpt läge varje vecka måste väl vara ett kanonmoment att få in i undervisningen? De har också den utrustning som behövs.

Trots de brister webbteveförsöket hade har alltså ganska många hittat dit. Nära 700 titt per möte är ju en succé, om man jämför med den handfull åhörare som vågar sig till fullmäktigesalen första måndagen varje månad.

Även om det mot förmodan även  framgent skulle kosta 15000 kronor per möte att visa den lokala demokratin live på webben, tycker jag att det är värt det.

Annonser