Stoppa utbildningsledningens landsbygdsfientliga prioriteringar

Det har sagts förut (här och här, till exempel), att nu är vi i ett tufft ekonomiskt läge. Det kommer att krävas besparingar. Men det finns vägval att göra. Och oavsett ekonomiskt läge, en korkad prioritering är en korkad prioritering.

På Örnsköldsviks kommuns utbildningsförvaltning finns det ett gäng halvtänkta tankar. Man har utvecklat en smärre allergi mot människor som vill satsa tid, pengar och engagemang på att bidra till ungas utbildning, och säger nej till friskolor så ofta man får en chans.

Nu är man i färd med att producera en av tidernas största bitch-slap (att med handflatan slå någon i ansiktet, hårt) mot Örnsköldsviks landsbygd. Fem skolor riskerar nedläggning, fyra av dem på landsbygden. Man kommer säga att man inte har något val. Att det är tuffa, men nödvändiga prioriteringar. Och det kommer att vara ack så fel.

Jag, Centerpartiet och Alliansen kommer aldrig att acceptera att väl fungerande landsbygdsskolor läggs ner, när vi vet att man samtidigt väljer att inte genomföra möjliga effektiviseringar inne i staden. Det har länge talats om att slå ihop Örnsköldsviks två kommunala gymnasieskolor till en enda, med gemensamt campus. Det skulle ge lokalbesparingar i det vi inom politiken kallar ”superduperklassen”.

Hittills har det inte framkommit några egentliga argument till varför man inte ska genomföra en reform av gymnasieskolan. Skolchefen Torbjörn Öhlund har mest mumlat några besvärjelser om att man ska tjurhålla på Nolaskolan för att någon friskola kanske annars snor åt sig lokalerna. Ett argument som haltar på så många sätt att landstinget bör kopplas in.

Som jag var inne på i januari, på Örnsköldsviks landsbygd hittar vi några av våra duktigaste och mest engagerade människor. Det vore tragiskt om deras kraft än en gång tvingades läggas på att bara bevara det de redan har, snarare än att utveckla något nytt. Det vi nu kan hoppas på är att det politiska ledarskapet fattar det tjänstemännen inte gjort, och slår back i maskin. Tyvärr finns det inte mycket i socialdemokraternas track record som tyder på det.

Såhär i påsktider är det viktigt att komma ihåg att Jesus var en landsbygdskille. Hade det inte varit för det judiska folkets väl utbyggda lärlings- och yrkesutbildning i snickeri på landsbygden hade vi kanske aldrig varit lediga imorgon. Vilka är vi att förvägra kommande landsbygdsbaserade profeters chans till en vettig utbildning på hemorten?

Annonser