LAS bör gå i kras

Ibland kastar man ett eller flera getögon på texter så klockrena att man har svårt att slita sig. En sådan fann jag idag på allehanda.se (vad annars?). Företagaren Muazzam Choudhury på MSC Konsult AB skriver om en av Sveriges onödigaste och skadligaste lagar, Lagen om AnställningsSkydd, LAS (i samma liga som FRA-lagen och IPRED-lagen).

LAS står i praktiken för ålders- och etnisk diskriminering, och är en stor anledning till att att nära en fjärdedel av Sveriges unga idag går utan arbete.

På Centerpartiets riksstämma som går av stapeln 7-10 juni, där yours truly är ombud från Örnsköldsvik, kommer förslag läggas om att reformera LAS, för att underlätta för unga och andra svaga grupper på arbetsmarknaden. Det är bra, men ännu bättre vore att helt enkelt bara stryka hela lagtexten.

Annonser
This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.

4 thoughts on “LAS bör gå i kras

  1. Du skriver underhållande men jag håller inte med dig till 100%. Jag har själv ”drabbats” av LAS och tvingats gå när arbetsgivaren haft mig för länge och riskerat att ”få mig på halsen”. Det är ju tråkigt. Å andra sidan vet jag många som haft nytta av LAS eftersom de fått sin välförtjänta anställning när de varit tillräckligt länge på ett ställe. Det är en svår fråga – LAS behövs men eftersom LAS finns, hittar arbetsgivare smygvägar ut ur det hela. Men jag tror inte jag kan skriva under på att LAS borde avskaffas bara sådär. Jag gillar inte tanken på att man inte har någon som helst anställningstrygghet som ung. Alla dessa idéer som poppat opp på sistone om att försämra anställningstrygghet och villkor för (främst) yngre för att hjälpa dem in på arbetsmarknaden…. ja, det har sina fördelar möjligen. Men också sina nackdelar. Skulle vara intressant att höra ditt förslag på reformerad LAS, vad du tycker man ska införa istället.

  2. Som jag skriver i blogginlägget tycker jag inte att LAS behövs över huvud taget. Svensk arbetsmarknad fungerade alldeles utmärkt innan 1982 då lagen trädde i kraft. Om inte mycket bättre.

    Jag tror att arbetsmarknaden sköter det där alldeles utmärkt. Jag vill se en utveckling mot en dansk flexicurity-modell, där det är enklare för arbetsgivare att säga upp vilka de vill, men där det också är lätt att skaffa sig ett nytt jobb.

  3. Detta var det dummaste förslaget jag någonsin hört. Om LAS skulle skrotas skulle alla få sparken direkt — speciellt de kompetenta! Är det det du vill Emil?

    Skämt åsido, mycket bra skrivet! Om ingen vågar ta debatten om LAS kommer LAS aldrig att försvinna.

    /W

Kommentarer inaktiverade.