Tuffa tider, igen

Kan det vara så att Per Gessle alltid är tre år före sin tid? Hans sommarplåga från 2006 känns mer rätt än någonsin.

Idag läser man om hur skolorna måste spara. Imorgon antagligen hur kvalitén kommer försämras eller priserna höjas i äldreomsorgen. Det är helt enkelt tajt om pengarna.

En dålig, men ack så enkel, lösning på den pengabrist som nu uppstår i kommuner är att höja skatten. Ett betydligt svårare vägval, men ändå så rätt, är att på allvar ta sig en funderare kring vad kärnan i kommunal och offentlig verksamhet egentligen är.

När jag funderar kring dessa frågor går tankarna dels kring vad i det här fallet en kommun ska göra. Ganska snart inser man att det finns en hel del grejer som görs, som man utan större svårigheter skulle klara sig utan. En kommun måste inte äga tre hamnar, har ingen moralisk skyldighet att bistå medborgarna med ett kommunalt äventyrsbad och är direkt olämplig som konferensanläggningsinnehavare. Ett annat exempel på vad man lätt skulle kunna lägga ner är min käpphäst, alla dessa projekt som bara slukar pengar.

En lika viktig fråga är hur en kommuns uppgifter bör skötas. Det finns inget som säger att de som klipper de kommunala gräsmattorna måste lyfta heltidslön från tekniska kontoret. Ingen naturlag säger att man får bäst verksamhet och gladast ungar per krona på Örnsköldsviks fritidsgårdar om dessa drivs kommunalt. Snarare tvärtom.

Det är i nedgång man ska pröva gamla sanningar och komma på nya, effektivare och bättre lösningar på problemen. Lågkonjunkturer har en viktig funktion. Jag hoppas att politikens svar på denna historiska nedgång blir att göra just detta, för att stärkta komma ut på andra sidan. Gör vi inte det, ja då…

…blir det inte roligt.

Annonser