Hej då, kårtvånget

Kårobligatoriet avskaffas. Naturligtvis bra att Alliansen tar bort en sådan absurd regel. Mindre demokratiskt förfarande har man väl inte sett på området sedan LO kollektivanslöt sina medlemmar till Socialdemokratiska Arbetarepartiet.

[Paus för bloggens gråsosseläsare att stanna upp och tänka tillbaka på den gamla goda tiden]

Trots alla demokratiska och principiella invändningar mot det system som nu skrotas finns det de som sörjer. ”En katastrof för kåren” är ju onekligen ord och inga visor. Kåren på Mittuniversitetet i Härnösand med ordföranden Christine Vallin i spetsen verkar inte ha gott självförtroende. När studenterna inte tvingas betala utgår hon från att de heller inte gör det. Frågan är ju vad kåren fyller för funktion om ingen vill betala för den frivilligt?

Annonser

5 thoughts on “Hej då, kårtvånget

 1. Men hallå… Jag sörjer också. å hur är det med föreningsfriheten egentligen? Obligatoriet bryter i själva verket inte alls mot den principen, som Europakommissionen har slagit fast två gånger, 1973 och 1996. Har jag lärt mig. Man får inte tvinga någon att ansluta sig till en förening med en viss politisk, religiös eller kulturell åskådning. Men kårer och nationer har ingen sn åskådning. Det kan väl snarare jämföras med medborgarskapet i en kommun, som man ju inte heller kan avsäga sig. Och nationen och kårerna i sig är ju demokratiska som tusan. En demokratiskola för de som aldrig var med i Vi Unga. Det vore himlarns tråkigt för nationerna i Uppsala rent ekonomiskt, nu behöver de ju inte betala fastighetsskatt på sina fina byggnader. Även om privata donationer säkert skulle tillkomma så tror jag inte att de skulle ha råd att vara kvar i husen. Nationslivet i uppsala och lund är ju unikt, här får man lunch för 30 spänn, kan klubba varje kväll i fantastiska lokaler, ha hemliga föreningar bakom nån löndörr. Men de flesta är nog inte beredda att betala hur mycket som helst för att ha det så.

 2. Om det är så bra kommer väl folk fortsätta vara betalande medlemmar? Och hur kan du försvara att folk som inte tycker det är bra tvingas betala ändå?

  På Handelshögskolan har man aldrig haft kårobligatorium, eftersom den drivs privat. Här är alla med i kåren ändå, mer eller mindre.

 3. Verkligen bra skrivet Emil!
  Kårobligatoriet känns som en gammal efterleva från Sovjet…
  Om studenterna vill ha det som kåren erbjuder kommer de givetvis att betala även om det är frivilligt.
  Jag kommer iaf att bli glad över att slippa betala för skiten!!

 4. Du är naiv om du tror att folk fortsätter betala. Jag är all for att ta bort tvånget men ge då kårerna pengar via andra kanaler så att deras verksamhet kan fortsätta ändå. De fyller en viktig funktion på många campus och fungerar som studenternas fackförbund. Jag vet att ni konservativa hatar dylika påfund som ger svaga möjlighet att organisera sig men det behövs icke desto mindre.

 5. Student: Jag har i hela mitt liv engagerat mig för att hjälpa andra unga att organisera sig och starta egen förening eller driva eget projekt genom Vi Unga. Finansieringen kommer till största delen från offentliga bidrag.

  Det går rätt bra för Vi Unga, vi har ca 7000 medlemmar, en siffra som ökar. Trots att alla medlemmar är det av helt egen vilja.

Kommentarer inaktiverade.