Det klarnar kring Sekab, eller?

Skrev tidigare om att Sekab är uppe på dagordningen på måndagens kommunfullmäktigemöte.

Nu skriver ÖA om vad som är på g. Mycket är alltjämt oklart:

Ihärdiga rykten säger följande:

Ansvariga tror inte längre att nya ägare i tid ska komma in och rädda företaget.

Därmed finns två alternativ – konkurs eller någon form av rekonstruktion av Sekab.

Konkurs är inte rimligt, därmed återstår en rekonstruktion. En bedömare Allehanda Media har talat med spekulerar i att en sådan skulle kosta en summa i närheten av kommunens garantier och borgensåtaganden i Sekab – 334 miljoner kronor.

Är det så att verkligheten kommer ikapp? Detta är precis det Alliansen varnat för och velat genomföra tidigare, för att klara oss undan de värsta kostnaderna. I höstas inför förra Sekabvändan i kommunfullmäktige skrev jag denna debattartikel. Jag skrev i samma veva att jag hoppades att jag hade fel. Just nu verkar det tyvärr inte så.  Nu är år förlorade och hundratals miljoner, i värsta fall, i papperskorgen.

På måndag ska kommunfullmäktige alltså fatta beslut om potentiellt flera hundra miljoner. De som ska fatta beslutet har idag, en halv vecka innan, ingen aning om vad de ska ta ställning till, eller på vilka grunder. Goda förutsättningar för ett klokt beslut? Anses kommunfullmäktige så oviktigt kan vi väl lika gärna strunta i att träffas?

Annonser