Mer om Norrlands framtid

Fler norrländska liberala bloggare har anslutit till diskussionen kring Norrlands framtid.

Norrlands integritetsdebattör nummer ett, Erik Hultin, tar en paus från FRA- och IPRED-fajterna och skriver en läsvärd text:

Det vi behöver är en god norrländsk infrastruktur, och dessutom så hade det sannolikt hjälpt oss en hel del med en norrländsk region som kunde koppla mer övergripande grepp på vissa nödvändiga delar. Vi nosslänningar ska inte slåss mot varandra (som vi gör idag då större städer suger åt sig verksamhet från mindre orter), utan vi ska enat utmana södra Sverige. Om vi bara tänker centerpartistiskt och decentraliserar/federaliserar Sverige så är mycket vunnet.

Hanna Wennberg i Sollefteå:

För det andra är Norrland bidragsberoende för att man (sossarna) har gjort Norrlands bidragsberoende. Konceptet att centralisera makt och dra nytta av Norrlands vinster för att sen portionera ut bidrag är förkastligt.

När man gav norrlänningar mindre makt, mindre resurser och mindre möjligheter är det klart att självkänslan fick sig en törn. Att tvingas ge upp gården man kanske i generationer brukat var ännu ett slag i magen. Norrlänningar flyttade aldrig från Norrland, de kröp här ifrån.

Jonny Lundin skriver, berömvärt, för andra gången:

Centerpartiet som en starkt drivande kraft bakom tillkomsten av de nya universitetet runt om i hela landet, behöver nu också ta ett tydligt ansvar i regeringsställning så att den största satsningen någonsin på svensk forskning och innovation också blir verklighet i hela landet!

Väldigt mycket kommer tillbaka på en grej. Ska vi vända Norrlands utveckling måste vi på bred front göra något vi i Örnsköldsvik misslyckats med i 40 år. Ta makten från bidragssossarna. Vi måste om och om igen förklara för norrlänningarna att lösningen för vår del av världen inte ligger i mer allmosor från Stockholm, utan att vi kastar av oss oket från jantelag, kollektivism och postnummerpolitik.

Många blogginlägg blir det.

Annonser

One thought on “Mer om Norrlands framtid

  1. Lyssnade för en tid sedan på ett radioprogram om Sverige efter 1809 års krig. Då beskrevs det som att de svenska trupperna lämnat Sverige(!) för strider i Norrland. Det är bara två hundra år sedan och det är inte konstigt att det norrländska självkänslan aldrig kunnat slå ro. Kolonialsynen på denna landsdel har varit hur tydlig som helst under merparten av tiden.
    Jag tror att det krävs en mängd olika åtgärder för att vända utvecklingen. En norrlandsregion skulle på allvar kunna jämföras/konkurrera med övriga landsdelar/regioner. Vi skulle få ett instrument för samordning, struktur och idéer kring en mera federal beskattning. Landskapen skulle kunna återerövra rollen som kultur, värde och historiebärare. Och sammantaget skulle vi kunna skapa känslan av att börja bygga något nytt. Norrland har mer framtid än vi någonsin kunnat ana. Det är dags för samhällsbyggare och framtidsoptimister att kliva fram. Jag tror faktiskt att de finns – även i Medelpad och Jämtland!

Kommentarer inaktiverade.