Respons om Norrlands framtid

Förra inlägget skrev jag om vad som egentligen är Norrlands framtid. Nu börjar det ploppa upp tankar lite här och var i den norrländska liberala bloggosfären.

Jonas Rask Samuelsson i Jämtland skriver:

Har också en ganska färsk undersökning från en kommun i Jämtland där en majoritet av invånare (enligt undersökningen) inte skulle rekommendera en släkting eller vän att flytta dit. Att vi då har problem med utflyttning i Norrland låter ju inte så oväntat om vi inte ens kan rekommendera andra att bo här. Hur ensamma vill norrlänningen egentligen vara.

Han bollar frågan vidare till Hanna Wagenius:

Ett Norrland som gör sig av med offermentaliteten och istället reser sig på egna ben är framtiden. Politiker måste sluta gnälla om att man får för lite i den kommunala skatteutjämningssystemet och börja tillvarata den kraft som finns bland innevånarna!

Härnösands Jonny Lundin:

Den insikt som jag har fått av detta, är att framgång når vi först när vi lyckas lyfta fram hur vi i Norrland bidrar till Europas tillväxt, vi vinner inte på att framstå som en region i ”fattigdom och elände”.

Även om Norra Sverige kännetecknas av läges- och klimatnackdelar jämfört med EU i övrigt, bidrar regionen med betydande och delvis unika värden i några avseenden till övriga EU:s försörjning  och utveckling

Tre kloka människor med tre kloka texter. Men frågan är alltjämt, hur går vi från att vara Sveriges bidragsberoende, röda hörn? I mitt förra inlägg skriver jag om hur vårt stora problem är brist på makt. Ett Norrland med verkligt regionalt självbestämmande skulle kunna agera med självförtroende och styrka. Vi hade själva haft makten över våra stora resurser, istället för att vara beroende av Stockholms bidragstransaktioner.

Tyvärr lyckas norrländska makthavare göra det mesta fel på denna punkt. Att vi inte ännu kunnat gå fram som en enad, blivande region är tragiskt. Hade vi gjort det hade vi säkert kunnat komma igång tidigare än 2015.

Debatten lär fortsätta.

Annonser

One thought on “Respons om Norrlands framtid

Kommentarer inaktiverade.