Ett samhällsuppdrag som inte får misslyckas

En stats absolut, utan konkurrens viktigaste uppgift är att skydda dess befolkning. Från yttre hot med hjälp av försvaret. Mot brottslighet genom polisen. Jämfört med detta uppdrag är offentliga simhallar, subventionerade dagisplatser och gratis utbildning småpotatis.

Nu riskerar sex polisstationer att läggas ner i Västernorrland. Tre av dessa i Örnsköldsvik; Husum, Bredbyn och Bjästa.

Det är helt enkelt förkastligt. Nedläggningsplanerna har knappast sin grund i att dessa till ytan gigantiska områden är fredliga frizoner där lejon och lamm kramas och inga är dumma med varandra. Istället är det faktiskt så att det flyttar in en del skumma typer, lockade av avsides hus som kostar ingenting.

Vi som bryr oss om Örnsköldsvik och dess invånare kan inte acceptera detta förslag. Drivs det trots allt igenom av Polisstyrelsen i Västernorrland vill jag se en ansökan om att göra Örnsköldsvik till testkommun för lokal ordningspolis.

Den centerpartistiska Bloggen Bent har länge drivit frågan att ordningspolisen borde kommunaliseras. Argumentationen lyder att medborgarna borde kunna ställa de lokala politikerna ansvariga för sin säkerhet. Och att vi i Örnsköldsvik är bättre på att prioritera hur resurserna ska användas än Stockholm eller Sundsvall.

Även om andra aktörer sviker, måste vi säkra tryggheten på landsbygden.

Annonser
This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.