Landsbygden utarmas

Alliansen i Tekniska nämnden med Centerpartiets Erik Nordlander i spetsen protesterar idag mot kommunens planer att släcka ner delar av Örnsköldsviks inland.

Det, tillsammans med skolnedläggningarna, är just nu landsbygdsfrågorna i ropet i Örnsköldsvik. Ska man döma på tidigare resultat, som skolnedläggningen i Myckelgensjö, kommer landsbygden även här förlora den tagna fajten mot nedläggningar och indragningar. För att sedan om ett år återigen tvingas ta en annan, men ändå samma, fajt. Tvingas lägga sitt engagemang på att behålla det man redan har, istället för att låtas satsa framåt och uppåt.

Tänk om kommunen istället för att vara en källa till negativ energi kunde vara en bra partner till Örnsköldsviks landsbygd? Landsbygden visar gång på gång ett engagemang och en glöd man inte ser på andra håll. Man vill vara en aktiv del i flyktingmottagningen, man är beredd att kämpa för att butiken ska vara kvar och man gör allt för att få behålla byskolan.

Tänk om kommunen gjorde möjligt för dessa människor att lägga all denna kraft på att utveckla bygden i föreningar och företag? När skolnedläggningen i Myckelgensjö debatterades som mest sa man från byn: ”Ge oss en respit på fem år, så fixar vi hit mer folk”. Det fanns en positiv stämning i byn, och engagemanget gick att ta på.

Från s-majoriteten hördes fnysningar och bakom stängda dörrar sades det att det var orättvist mot de som inte engagerade sig om Myckelgensjöborna fick som de ville. Att Centerpartiets värnande om skolan mer handlade om att hålla sig väl med våra landsbygdsväljare än något annat.

Att Örnsköldsviks landsbygdsbefolknings engagemang och glöd idag snarast motarbetas, det är resursslöseri på hög nivå.

Annonser
This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.