Regionfrågan

Hur ska det gå med regionfrågan? Besked skulle ha kommit under hösten, och nu höjer Norrstyrelsen rösten. Man vill ha besked, man vill gå vidare.

Jag tror inte att regeringen ger klartecken till en region Norrland och en region Storjämtland (eller var det Mittsverige?). I värsta fall lägger de bara locket på och allt får rulla på som vanligt, som moderaterna vill. Jag skulle dock föredra någon form av uppmaning ”kom igen när ni är överens”.

Region Norrland skulle ha alla förutsättningar att bli framgångsrik, men det förstår ju en bäbis att en region bestående av Jämtlands län, Sundsvall, Ånge och Nordanstig inte är en hållbar lösning.

Att Norrlandspolitikerna inte kommit överens i regionfrågan är ett tragiskt misslyckande. Det visar på ett revirtänkande och en postnummerpolitik som länge varit Norrlands förbannelse. Man lyckades ju inte ens ena Västernorrlands län, trots socialdemokratisk majoritet i både landstinget och i nästan alla kommuner! Att ledarskapet brister är årets understatement.

Även regeringen brister dock i ledarskap. Att bara gräva ner sig och inte lämna utlovade besked inger ingen respekt. Hade vi haft en regering som visste var den stod i regionfrågan, hade ansvarig minister kunnat agera och vara med i förhandlingsprocessen. Puffat den åt rätt håll. Nu har man mött frågan med tystnad och en förhandlingsman som ingen riktigt visste vilket mandat han hade.

Vilket besked regeringen till slut lämnar blir en av 2009s mest spännande happenings.

Annonser
This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.

One thought on “Regionfrågan

  1. Det tråkiga är att t.ex. Moderaterna är minst lika mycket emot som vi kan vara för regionerna. I flertalet motioner under vintern/våren så kommer dessutom moderater att motionera om att lägga ner landstingen. Slår man sen samman det med de moderata motionerna om att minska antalet ledamöter i riksdagen så blir det snarast en löjlig centralisering av all makt i Sverige till Stockholm.

Kommentarer inaktiverade.