S tar en förlorad fajt

Idag tas beslutet om regional medfinansiering av vissa flygplatser, däribland Örnsköldsviks dito. Detta innebär att vi i Örnsköldsvik måste vara med och finansiera 25 % av flygplatsens underskott.

Detta orsakar naturligtvis ett ramaskri hos alla dem som egentligen inte tycker om regionalt och kommunalt självstyre och -ansvar. Tre ledande socialdemokrater skriver en lång, lång text om varför regeringen är dum.

Några argument är mer väl genomtänkta än andra:

Vi är med en otäck hastighet på väg in i vad som kan bli den värsta lågkonjunkturen i modern tid. I ett så allvarligt läge är det viktigare än någonsin att känna att man kan lita på staten. För att klara jobbkrisen måste staten agera stabilt, genomtänkt och ansvarsfullt. Därför röstar Socialdemokraterna idag nej till regeringens hafsiga förslag om att föra ansvaret för Örnsköldsviks flygplats på kommunerna.

Vi talar alltså här om ett förslag som varit i ropet i över två år. Hafsigare förslag har man ju upplevt. Måndagens hamnköp för 280 miljoner tog ju inte mer än två månader från tanke till handling.

Om vi ska klara klimatkrisen är det helt avgörande att så mycket långväga resande som möjligt förs över från flyg till tåg.

Och det gör vi bäst genom att konservera ett system med tre flygplatser i Västernorrland som alla blöder pengar?

Örnsköldsvik är långt ifrån ensamt om att ha en flygplats som går back.

Ett mycket bra argument för att få fortsätta med det!

Jag har skrivit om länets flygplatser tidigare (här, här och här) och jag blir bara mer och mer säker på min sak. Vi måste samlas kring ett alternativ. Ett alternativ med tågförbindelse. Ett som ligger i mitten. Ett som kallas för Kramfors flygplats.

Annonser
This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.