Krispaket till alla?

Jag är inte helt överlycklig över att regeringen bränner iväg 28 miljarder till fordonsindustrin. Antingen kan Sverige bygga bilar och tjäna pengar på det. Då ska vi göra det. Och då behövs inga miljarder från staten. Eller så kan vi inte tjäna pengar på biltillverkning, och då hjälper inga statliga miljarder.

Som en följd av regeringens miljardpresent till fordonsindustrin kommer man nu från alla möjliga och omöjliga håll att försöka få regeringen att öppna plånboken igen. Detta enligt samma tankegång som gjorde regeringens skattesänkningar på arbete till en ”skattehöjning” för de som inte omfattades av det – ”Om någon annan fått något har jag också rätt till det- Får jag inte det innebär det en försämring för mig”.

Först ut är SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) som vill ha åtta miljarder för att slippa förändra och effektivisera sig.

Det säkraste sättet att förlänga lågkonjunkturen är att pumpa ut pengar så att olika delar av samhället inte behöver förändra sig. Kriser kan vara nyttiga. Det är i kärva tider som nya idéer och djärva grepp provas. Den offentliga sektorn måste bli mer effektiv och göra rätt saker. Kan denna ekonomiska nedgång bidra till att det sker kommer det i slutet av tunneln vara mycket bättre än vad det i början av den. Krisen blir alltså av godo.

Sen, hur i hela friden kan kommunerna och landstingen ha det kärvt nu? Har de missat att vi alldeles nyss var på toppen av århundradets högkonjunktur? Ingen som tänkte på att spara lite i ladorna?

Det kommer, som Littorin sa, bli några skitår. Men tro inte att vi kan fortsätta som vanligt och låta regeringen så för fiolerna.

Att jobb försvinner och andra kommer till är helt naturligt och bra. Utan en sådan utveckling hade vi alla fortfarande varit jägare och samlare.

Annonser
This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.