Skilda världar

Ibland blir man inte riktigt klok på Örnsköldsviks kommun och vad vi sysslar med. Två ögonblicksbilder från olika delar av den kommunala sfären:

Kultur- och fritidsnämnden måste spara. Studieförbunden blir, helt utan förvarning, av med ca 700 000 kronor. Pengar man räknat med och budgeterat för. Bygdegårds- och samhällsföreningar blir av med enstaka tusenlappar av de redan små anslagen. Det redan misshandlade civila samhället får ännu lite mindre pengar. Samtidigt satsas storkovan på kommunala projekt där det offentliga tar civilsamhällets roll, läs mer här.

Örnsköldsvik har behov av en hamn. Den behövs nu på en gång. Det spelar ingen roll att vi har en finansiell kris och att Sekab blöder pengar. Klart vi ska tjacka en hamn! Och varför inte ett gäng vattenledningar. Och en kraftcentral. Och kanske 2 hektar mark?

Tja varför inte. 280 miljoner, som kalaset inklusive nödvändiga investeringar kommer att kosta, kan vi väl hosta upp. Det är ju bara pengar.

Jag vet, jag vet. Det är skillnad på pengar och pengar. En investering är en investering. Löpande utgifter något annat. Men pedagogiken blir tuff inför våra hårt arbetande föreningar.

För övrigt hoppas jag att Örnsköldsviks kommun menar nåt annat än Handelshögskolan när man talar om ”nuvärde”.

Enligt underlaget är nuvärdet på hamn med mera 50 miljoner kronor (14 (vattenverksamhet) + 6 (kraftcentral) + 27 (hamn) + 3 (2 ha mark)). Och för det ska vi betala totalt uppemot 280 miljoner kronor. Enligt Handelshögskolan är en köpeskilling på allt över 50 miljoner en dålig affär.

Annonser
This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.