Liberaler i Örnsköldsvik, förbered er

Nådens år 1971 bildades storkommunen Örnsköldsvik när de gamla kommunerna Anundsjö, Björna, Grundsunda, Gideå, Nätra, Själevad, och Trehörningsjö slogs sina påsar ihop. Sedan dess har det socialdemokratiska arbetarpartiet haft monopol på makten, ibland stödda av vänsterpartiet men oftast med egen majoritet.

Kan det vara så att valet 2010 blir det då förändringen sker? Eller 2014? Det finns några faktorer som pekar på det, tror jag.

Hur länge orkar Elvy? Det är ju inget snack om att fru Söderström är den som hållt opinionssiffrorna uppe i kommunen (dryga 55 % röstade på sossarna på kommunnivå, mot ca 49 % till riksdagen. Även Centerpartiet är populärare lokalt än nationellt i Örnsköldsvik, se www.val.se). Bakom Elvy är det dock tunnare. När Elvy slutar, kommer väljarstödet gå ner.

Sekab. Många säger nu ”aldrig mer sossarna” efter alla turer kring Sekab. Detta kommer självklart att gynna oss i Alliansen.

Mona Sahlin. Är det någon som på allvar tror att hon kommer att bli statsminister? Mitt tips är att allt sjabbel i oppositionen fortsätter och att vänstern nationellt gör ett historiskt dåligt val. På sikt kommer det att se ut som i Danmark, med ett lagom stort socialdemokratiskt parti på kanske 20-30 % av väljarkåren bakom sig. Omräknat till Öviksmått kanske de landar på runt 40 %.

Frågan vi Örnsköldsviks liberaler måste ställa oss blir då: Är vi redo?

Min känsla är att ganska många av oss idag inte tänker på maktskifte som en möjlighet. Och hur konstigt är det, när ingen av de för närvarande politiskt engagerade upplevt något annat än s-majoritet?

Jag tror att vi måste ändra synsätt. En liberal majoritet i Örnsköldsvik måste från och med nu vara en realitet för oss att förhålla oss till. Vissa måste börja tänka längre än att säga nej till allt sossarna säger. Andra måste sluta upp med populistiska soloraider. Vi måste jobba på vår electability helt enkelt.

Det enda som är värre än att fastna opposition är att oförberedd tvingas ta ansvar. På riktigt.

Annonser
This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.

One thought on “Liberaler i Örnsköldsvik, förbered er

Kommentarer inaktiverade.