Från gårdagens fullmäktige

Igår var det dags för månadens fullmäktigemöte. Jag brukar ju liveblogga från dylika tillställningar, men igår ville inte mitt bloggverktyg fungera. Till mångas saknad antagligen. Kanske. Möjligen.

Den stora frågan ur mitt perspektiv var den revision av kommunens mål för mandatperioden 2007-2010 som skulle klubbas. Miljömålen var helt enkelt kassa. I förslaget stod att koldioxidutsläppen skulle minskas med 2 % årligen till 2010. Näsvis som man är ställde jag några frågor:

För vilka gäller våra mål? Alla som verkar inom kommunens gränser eller hela den kommunala organisationen?

Hur har dessa mål kopplats mot de diskussioner och förhandlingar som skett och sker på EU- och nationell nivå?

Hur tänker man kring de andra växthusgaserna än koldioxid?

Varför är kommunens betygssystem konstruerat så att vi får godkänt om vi ökar utsläppen med 1 % årligen?

Oväntat nog hade ingen något bra svar – ”öhh, kan vi inte bara klubba igenom detta så ser vi över det i höst?”.

Men den gubben gick inte, jag yrkade på återremiss som till min förvåning faktiskt gick igenom. Nu ska målen skärpas och tydliggöras. Fullföljs detta kan gårdagens yrkande mycket väl vara det viktigaste jag gjort som politiskt engagerad. Hittills iaf.

Behandlingen av denna fråga visar hur otroligt mycket som finns kvar att göra på miljöområdet. Det är inte bara vårt samhälle som måste ställas om, det är vårt sätt att tänka.

Ingen hade vågat lägga förslag till ekonomiska eller organisatoriska mål som var så här dåligt underbyggda. Men när det gäller nåt så flummigt som miljö är det helt ok.

Annonser
This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.