Bensinen är värre

Idag skriver Lasse Nordström kritiskt om SEKAB och etanol. Många av hans synpunkter är berättigade. Men en sak som han inte nämner, och som man aldrig får glömma är:

Etanolen är fortfarande ”the lesser of two evils”. När jag tankar familjens flexifuelbil väljer jag alltid etanol, och kommer fortsätta med det. Etanol är idag inte det ultimata bränslet. Men det bästa som finns att tillgå på OKQ8.

De som läser Lasses ledare och drar slutsatsen att nästa bil också får bli en hederlig bensinare (rätt många, är jag rädd) bedrar sig.

”Oljeindustrin skulle knappast klara en tiondel av granskningen som etanolen nu utsätts för. Oljeproduktion går hand i hand med dåliga arbetsförhållanden, miljöförstöring, odemokratiska regimer som står för tortyr, kvinnoförtryck mm, farliga transporter (oljeutsläpp i haven pga osäkra tankers)… för att inte tala om problemen med koldioxiden, giftiga utsläpp med mera.”
Från Per Ankersjös blogg

Bensin och diesel har alla etanolens nackdelar, flera gånger om, men inga av etanolens fördelar. Det är dyrare, och pengarna hamnar ofta i diktatorers fickor – via multinationella oljebolag. Tankar du etanol hamnar pengarna i demokratiska länder som Brasilien via Alfredshem.
Det är viktigt att etanolen granskas. Att miljömärka eller ännu hellre fair trademärka alla bräslen är en kanonidé. Men slutsatsen får aldrig bli att Lasse Nordström kan fortsätta att bränna runt i sin bensindrivna Volvo S80.

Läs också Alrik Söderlinds utmärkta krönika om etanolbashningen i Auto Motor&Sport.

Annonser
This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.