Inte bara gnäll

I gårdagens inlägg gnällde jag lite över visionsarbetet över kommunen. Den självklara motfrågan som jag nu tänkte besvara blir ju: ”Har du några idéer själv då?” Såhär på rak arm svarar jag ”Nja”.

Det jag skulle vilja föra fram som nästa stora satsningsområde i arbetet med Världsklass 2015 är en stor bomässa i Örnsköldsvik.

Jag är inte först på den här pucken, i inspirationsdokumentet som ligger till grund för Världsklass 2015 skriver Dan Olsson om denna idé.

Nu vore ett kanonläge att genomföra detta. Örnsköldsvik behöver nya bostäder, särskilt i centrala stan. Perfekta lägen finns tillgängliga, både för nya områden (Järvedsstrand, Varvsbergets sluttning, Nyänget) och för förtätningar av befintlig stadsbebyggelse.

Goda idéer finns det också gott om, många möjliga bostadsprojekt i Örnsköldsvik har visats upp. Tyvärr är de som realiseras betydligt färre.

Här behövs det en katalysator, eller en startmotor som Jörgen Schulze brukar säga. En kraftsamling. En bomässa.

Centerpartiet har i kommunfullmäktige lagt två motioner som kan vävas in i detta, en om att gynna byggande i trä och en om att gynna miljövänligt byggande.
I samband med att Botniabanan kommer igång ordentligt kan startskottet gå för Bo2012, där Örnsköldsvik visar upp en helt ny standard för miljövänliga, smarta bostäder där bygdens förutsättningar i form av råvaror och uppvärmning tas tillvara.

Annonser
This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.