Pinsamt

För en numera ganska lång tid sen slutade Örnsköldsviks förra kommundirektör, Håkan Åström. Sedan dess har man såklart försökt hitta en efterträdare till denne. Tills detta inträffar fungerar Bengt Westin som tillförordnad kommundirektör. Och det verkar dröja innan Bengt får lämna över.

För ett tag sen offentliggjordes fyra kandidater, som vaskats fram av alla sökande. Vem som får jobbet? Ingen! I ÖA basunerade man ut vilka de fyra kandidaterna var och förklarade att de inte ”dög” (på nätet finns inte namnen med).

Detta är ett stort misslyckande för kommunledningen, från början till slut. Man har i denna till synes ganska enkla process blivit anmäld för undanhållande av offentliga handlingar (tror jag att det var) och hängt ut fyra personer som sökte som oduglingar. Andra kandidater är säkert jättepeppade på att söka nu! Visst, det var ÖA som spred det det men hade man haft lite bollkänsla i stadshuset hade ju inte namnen på de sökande blivit offentliga.

Det bör ju inte vara så svårt att hitta lämpliga kandidater till jobbet, välavlönat som det är och man får ju som kommundirektör många att chefa över.

Samtidigt är det nog en jobbig sits. Att styra över en så trög organisation som en kommun är väl inget drömläge. När man dessutom inte kan genomföra de ändringar eller reformer som behövs på grund av det politiska klimatet, ja då är det nog många goda ledare som håller sig borta. Bevisligen.

Annonser
This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.

5 thoughts on “Pinsamt

  1. Bollkänsla? Namnen är ju offentliga uppgifter. Men det verkar ju somliga (läs: Westin) inte ha fattat. Inte ens Cruyff hade nog bollkänsla för att stoppa nåt sånt.

  2. Med en kille som Cruyff i kommunledningen hade man använt en rekryteringsfirma på ett smart sätt så att namnen inte blev offentliga. Kommunen använde ju visserligen en sådan, men inte som Pelé skulle gjort.

  3. Jaha, så det ”smarta” här, är att kollra bort offentliga uppgifter som kommuninvånarna egentligen har rätt att ta del av? Det tycker jag låter onödigt.

  4. Jag tror att det är nödvändigt att det är möjligt att kandidera till jobbet som kommundirektör utan att det publiceras lite här och var. De potentiella kandidaterna har ju i regel redan ett jobb.

    Jag tycker inte att det måste vara en demokratisk rättighet att veta vilka som vill jobba inom kommunen. Utan anonymitet tappar vi antagligen de bäst lämpade kandidaterna.

  5. Du har helt klart en poäng men det måste ju samtidigt vara lika för alla. Att det är en hög post ska väl inte ge några extra fördelar i det avseendet, kan jag tycka. Nej, jag tror det är en storm man får vara beredd att ta om man söker till det jobbet. Man måste ju ändå vara beredd att ta en del skit när man väl sitter på posten så detta kanske bara är nyttig uppvärmning för de kandiderande.

Kommentarer inaktiverade.