Prisa gud! Här kommer skatteåterbäringen!

Det allsmäktiga Skatteverket skickade i sin evinnerliga godhet mina deklarationspapper idag. Kommer få tillbaka en fin, rund summa. Konstigt att man blir så glad över att staten har skinnat mig på för mycket skatt.

Under 2007 betalade jag en hel del pengar till Svenska Kyrkan. Känns så där.

Nu ska jag inte dyka ner i huruvida jag är troende eller inte och vad jag i så fall skulle tro på. Men det är knappast Svenska Kyrkans i mina ögon urvattnade, strömlinjeformade minsta-gemensamma-nämnarekristendom som får min båt att flyta. Bör jag då gå ur Svenska Kyrkan?

Man kan ju argumentera för att Svenska Kyrkan gör en hel del bra saker som är värda att stödja, som att sköta om en del av kulturarvet i form av kyrkor och genom sin välgörenhetsverksamhet. Men skulle jag då inte vara en lika bra människa om jag gick ur, skänkte några hundringar till Rädda Barnen och blev medlem i den lokala hembygdsgårdsföreningen?

Har jag nån präst bland läsarna? Eller kanske någon annan med starka åsikter på temat? Mejla, please.

Annonser
This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.

5 thoughts on “Prisa gud! Här kommer skatteåterbäringen!

  1. Inte präst men aktiv i Svenska Kyrkan. Urvattnadkristendom är inget som någon kristen gillar, så gör som vi andra kristna gör i SvK, välj aktivt vilken församling du engagerar dig i (Svk eller något annat samfund), ta någon som inte är urvattnad. Det politiska systemet tillåter oss inte att flytta vårt medlemskap till en församling där vi inte bor…men flyttar vi vårt engagemang så undermineras det politiska systemet (vad tror politikerna om oss kristna att vi ska sitta still o lyssna på deras propaganda?). Är du inte kristen så är nog det bästa att gå ur kyrkan….det är just det att massa människor som inte tror har inflytande över kyrans verksamhet som gör den urvattnad.

  2. Inte präst men kyrkvärd. För det första, om man inte tycker om Svenska kyrkans olika förehavanden är det ju inte dumt att engagera sig där för att ändra på det hela (ungefär samma resonemang angående OS-bojkotten). För det andra skulle inte jag säga att Svenska kyrkan är strömlinjeformad. Man erbjuder ett, så att säga, ”färdigt paket” att plocka lite som man vill ur. Jag köper t ex inte allt som står i trosbekännelsen, och tycker kyrkan är alldeles för äckel-konservativ. Det är en anledning till varför jag engagerar mig. Något annat värt att stödja är ju den diakonala verksamheten till stöd för de svaga och utsatta i samhället. Men det klart, tycker man inte att man får ut något av kyrkan finns det väl ingen anledning att vara medlem.

  3. Stefan SvK står inte för tron att man kan plocka lite gran som man vill (att alla får göra som de vill, dela kyrkans bekännelse eller inte är en annan sak) vad kyrkan står för hittar du i kyrkoordningen paragraf 1.

  4. Kanske inte den kyrka du är med i och den tro du har. Men jag anser att kyrkan bör liberaliseras kraftigt varför dess medlemmar bör få tro på precis vad de vill. I min kyrka är alla välkomna, vare sig de tror på Gud som skapare av världen, jungfrufödsel, uppståndelse eller bara lite kristlig kärlek, you name it. För mig finns tron på flera plan, dels är den personlig och dels gemensam. Den gemensamma är för mig ett ”färdigt paket” som man kan plocka ur till sin personliga tro.

  5. Det är en sak att alla är välkomna….en helt annan att Kyrkan inte skulle stå för någonting, inte ha någon bekännelse – vem skulle vilja va med där?

Kommentarer inaktiverade.