Alla dessa projekt

En sak jag gått och funderat på ett tag är alla dessa projekt som kommunen deltar i. Det är EU-projekt hit och andra projekt dit. Det de har gemensamt är att de är rätt flummiga och att de kostar pengar.

Igår på fullmäktige beslutade vi att ge pengar till ett EU-projekt, ”Hela Resan”. Detta syftar till att utveckla kollektivtrafiken, nu inför botniabanebygge och annat. Projektet, som kostar en dryg miljon för kommunen (inkl. arbetsinsatser) ska:

”uppnå hållbar regionförstoring ur Hela-Resan perspektivet (sic)(deras kursivering). För det krävs inte bara åtgärder i infrastrukturen utan också attityd- och beteendepåverkande insatser”

Denna formulering är lite av en favorit:

”Projektets mål är att utveckla mötesplatser, främja demonstrationsobjekt, tillvarata existerande och stimulera till nya nätverk samt koppla samman kompetensutveckling och forskning med företag och samhälle.”

Jag kan ha fel här, och jag hoppas att jag har fel här (nån gång ska vara den första för allt). Men jag befarar att detta projekt mest kommer innebära att ett gäng av kommunens tjänstemän fikar, pratar, deltar i workshopar, brainstormingar, idétorg eller vad innegrejen just nu heter. Pengar kommer att spenderas på attitydundersökningar av olika slag (nämns i projektbeskrivningen). Allt detta kommer sen sammanställas i en snygg rapport och powerpointpresentation. Sen kommer, typ, ingenting mer hända.

Det förstår ju en bäbis att antalet resenärer i kollektivtrafiken beror på hur priserna ligger och hur tillgängligheten är. Billiga bussar som går hyfsat ofta lockar folk. Man måste tjäna på att ställa bilen hemma. Och det rejält, med tanke på att det onekligen oftast är mer praktiskt att ta bilen.

Jag tror att det mer eller mindre är detta projektet kommer komma fram till (”Hela Resan” ska även bygga ”strategiska bytespunkter som är kopplade till resecentrum för 750 000 kronor, här lär vi se lite faktiska resultat). Får jag rätt på den punkten känns det ju bakvänt att slänga upp en massa pengar på detta, samtidigt som turer läggs ner och priser höjs i kollektivtrafiken.

”Hela Resan” är knappast det enda projektet kommunen deltar i. Många blir det. Det vore intressant att se hur många det faktiskt är, och hur mycket pengar det handlar om. Och skulle någon utom vissa av kommunens tjänstemän märka någon skillnad om vi minskade antalet projekt med hälften?

Annonser
This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.